Is een veranda geschikt voor winter en zomer? Eerst en vooral is de oriëntatie van je veranda hierbij erg bepalend. Een veranda georiënteerd naar het noorden heeft geen direct invallend zonlicht en zal in de winter dus zeker bijkomende verwarming kunnen gebruiken. Een naar het zuiden georiënteerde veranda zal dan eerder baat hebben bij zonwerend glas om tijdens de warme zomermaanden de grootste warmte buiten te houden. Ook discreet ingebouwde verticale zonwering kan hier een oplossing bieden.

Een tweede element is bijkomende verwarming. Een veranda verwarmen is niet te vergelijken met het verwarmen van een klassieke leefruimte met bakstenen. Vanwege de grote oppervlaktes in glas vragen veranda’s een specifieke aanpak. Veel hangt ook af van de constructie. Een ingesloten veranda met één glaswand verliest minder warmte dan een veranda met drie glaswanden. Verder speelt de glaskwaliteit en de kwaliteit van de profielen een erg belangrijke rol. Bij Pauwels werken we uitsluitend met de meest recente hoogrendementsbeglazing met hoge isolatiewaarde. Daarnaast ontwikkelden we een hoogwaardig thermisch onderbroken driekamersysteem met geïntegreerde isolatiestrip.

Het ideale scenario blijft het doortrekken van de centrale verwarming naar de veranda, uiteraard rekening houdend met het esthetisch effect. Als je het uitzicht niet wil laten belemmeren door (design)radiatoren, kan je voor vloerverwarming kiezen, of je kan ook voor een hout- of gaskachel opteren, wat de sfeer van de extra ruimte alleen maar ten goede komt. Een andere oplossing bestaat erin om een warmtepomp te plaatsen. Het voordeel hiervan is de verwarming in de winter en verkoeling tijdens de zomer. De modellen zijn zeer uiteenlopend, van vloermodellen en wandmodellen tot ingebouwde toestellen in het plafond. Je kan uiteraard bij elk aspect rekenen op ons professioneel advies.