De oriëntatie is één van de belangrijkste factoren in het kader van het gebruik en de langetermijn tevredenheid over de meerwaarde van de verandaconstructie. Bovendien laat de oriëntatie zich weliswaar beïnvloeden, maar is de keuze nooit helemaal vrij.

Noorden

Een noordelijke oriëntatie betekent dat er nauwelijks direct invallend zonlicht is en verwarming tijdens de wintermaanden onvermijdelijk is. Een voordeel kan zijn dat de koelte als gevolg van deze windrichting tijdens de warme maanden helpt om de temperatuur in de aanpalende vertrekken van de woning te verlagen. Een noordelijk georiënteerde veranda leent zich bijuitstek voor het onderbrengen van een atelier, een thuiskantoor of ook als inkom voor de woning.

Oosten

Bij een oostelijke oriëntatie dringt het zonlicht vele uren door in de woning (6u – 13u), wat ook insluit dat de temperatuur in de voormiddag al enkele graden kan stijgen. Dit is ideaal voor het inrichten van een keukenveranda, liefst aangevuld met een ontbijthoek, of ook als hobbyruimte.

De voordelen van een noordelijke, oostelijke, zuidelijke en westelijke oriëntatie opgesomd!

Zuiden

Voor velen is dit altijd de favoriete oriëntatie geweest, het gevolg van een aangename natuurlijke lichtinval en een mooi uitzicht op de tuin. Een zuidelijke oriëntatie haalt maximaal zonlicht binnen, maar gaat gepaard met de grootste natuurlijke opwarming en vereist een aangepaste zonwering.

Westen

Ook bij een westelijke oriëntatie is het zonlicht een bondgenoot, zeker tijdens de zomermaanden. Dit is ideaal voor wie ’s avonds lang wil nagenieten van de zon. Ideaal dus voor een gezellige zithoek. De overheersende windrichting is echter ook het westen en het zuidwesten, waardoor een aangepaste isolatie alle aandacht vereist.

Tussenin

In de meeste gevallen zal de oriëntatie niet strikt gebonden zijn aan één van de vier windstreken, maar ergens tussenin liggen. Een zuidoostelijke oriëntatie wordt als bijzonder aangenaam ervaren, omdat hier heel wat zon binnendringt zonder overdreven opwarming uit te lokken. Optimaal voor de inrichting van een woonkeuken, al blijft zonwering ook hier een aandachtspunt.

De warmste uren van de dag (namiddag) staat de zon zuidwest en de wind waait ook heel vaak uit deze hoek.

Bron: Viva Veranda