Een graadje meer of minder, wat maakt dat uit? Wel, zeer veel! Je veranda verwarmen is noodzakelijk om het hele jaar door van je veranda te genieten. Vandaag de dag zijn er een tig aan mogelijkheden om je veranda te verwarmen en is het moeilijk te bepalen welke optie nu de juiste is voor jouw veranda. Gelukkig kennen we bij Pauwels alles van veranda’s en helpen we je graag verder over hoe je best je veranda kan verwarmen. Lees het hieronder!

 

Kan ik alle veranda’s verwarmen?

Ja, dat is het korte antwoord. Echter zijn er een aantal zaken waar je zeker rekening mee dient te houden.

De manier waarop je je veranda verwarmt is vanzelfsprekend gebonden aan het type veranda dat je hebt. Het heeft weinig nut om een pergola of een overkapping te verwarmen met vloerverwarming bijvoorbeeld. Hier heb je natuurlijk wel de mogelijkheid om te verwarmen met een gasverwarmer, infrarood heater, vuurkorf of iets dergelijks. Weet wel dat de warmte zeer snel vervliegt en die geen optie is tot langdurige, blijvende warmte.

Verder is het ook zeer belangrijk in acht te nemen welk type verwarming er bouwtechnisch mogelijk is. Wanneer bepaalde nutsvoorzieningen niet aanwezig zijn, vallen sommige verwarmingsmogelijkheden af. Het verdict luidt als volgt: “Bezint eer ge begint!”

Ten slotte is de isolatie van jouw veranda van zeer groot belang. Het spreekt voor zich dat een goed geïsoleerde veranda de warmte beter behoudt dan een minder goed geïsoleerde veranda. De isolatiegraad bij een veranda wordt grotendeels bepaald door het glastype. Het glastype dat je best kiest voor je veranda, lees je in deze blog.

 

Veranda verwarmen: wat zijn de mogelijkheden?

Net zoals bij het verwarmen van een huis, heb je verschillende mogelijkheden bij het verwarmen van een veranda. Zoals hierboven reeds aangegeven heeft zowel de infrastructuur als het type veranda invloed op de keuze die je zal maken voor het verwarmen van je veranda.

We starten met de klassiekers.

  • Radiatoren zijn alomtegenwoordig. Dit is niet anders om je veranda te verwarmen. Hier kan je zelf nog kiezen tussen gewone radiatoren en elektrische radiatoren.
  • Een tweede klassieker is de kachel. Zowel een hout- of pelletkachel brengen een gezellige warmte in je veranda. Voor deze twee opties heb je natuurlijk wel een afvoer voor de rook nodig. Anders wordt het een pak minder gezellig in je veranda.

Naast de klassieke opties voor verandaverwarming zijn er ook nog een aantal minder voor de hand liggende manieren om je veranda te verwarmen.

  • De eerste hiervan is vloerverwarming. Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je denkt aan verwarming in je veranda, maar het is perfect mogelijk.
  • De tweede is een (omkeerbare) warmtepomp. Vaak is deze ook beter gekend als een lucht-lucht warmtepomp. Hier geniet je van het beste van beide werelden aangezien je in de winter kan verwarmen maar in de zomer ook kan verkoelen. Stel je je toch nog vragen hoe dit net in zijn gang gaat? Lees dan onze blog over een veranda doorheen de seizoenen.

Zoals je hebt gemerkt zijn er tal van mogelijkheden om je veranda te verwarmen. Om de beste verandaverwarming te kiezen wil je natuurlijk de voor- en nadelen van elk type weten.

Leer er meer over in de volgende alinea!

 

Wat zijn de voor- en nadelen van verwarmingssystemen?

Je kent de verschillende mogelijkheden om je veranda te verwarmen, maar welke kies je nu? Wat zijn de voor- en nadelen van je keuze? Pauwels neemt je mee!

Verwarmen met radiatoren

Radiatoren zijn makkelijk te installeren op een bestaand systeem. Echter is een radiator niet het meest aantrekkelijke designstuk in de ruimte. Je hebt er mooie exemplaren in, maar het neemt alsnog plaats in de ruimte in en je bent afhankelijk van de aansluiting waar je hem kan plaatsen. Een elektrische radiator kent net iets meer vrijheid in de plaats waar je hem neerzet, maar hier merk je een aanzienlijk hoger energieverbruik. Pauwels raadt aan om een elektrische radiator in te zetten als bijverwarming van uw veranda en niet als voornaamste bron van verwarming.

 

Verwarmen met kachels

Wat kachels betreft, zit je voornamelijk met de afvoer. De rook moet ergens heen kunnen. Had je die keuze al gemaakt bij het bouwen van je veranda? Dan heb je een afvoer voorzien. Zo niet, dan heb je nog wat kap- en breekwerk op de planning staan.

Vervolgens dien je ook rekening te houden met de aanvoer van grondstoffen. Een kachel kan niet zonder pellets, hout, kolen… Hier zal je dus altijd een voorraad van moeten aanleggen en regelmatig aanvullen wanneer nodig. Echter creëert het een unieke, onimiteerbare gezelligheid. Ten slotte is het prijskaartje niet al te groot.

 

Verwarmen met warmtepomp

Een warmtepomp heeft als grootste voordeel dat je veranda zowel kan koelen als verwarmen. Daarbovenop kent het een zeer laag energieverbruik. Dat voel je dus ook aan je afrekening. De keerzijde van de medaille is wel dat je een hogere initiële som zal moeten neerleggen voor de installatie. Om een heel jaar door optimaal van je veranda te genieten, adviseert Pauwels een warmtepomp.

 

Verwarmen met vloerverwarming

Laag energieverbruik kunnen we ook toekennen aan vloerverwarming. Maar ook hier zien we dezelfde keerzijde van de medaille, namelijk de aanschafkost. Daarbovenop kan je ook niet onder zomaar elke vloer vloerverwarming installeren. Doe je onderzoek vooraleer je beslist om vloerverwarming te plaatsen! Een voordeel van je veranda verwarmen met vloerverwarming is dat het onzichtbaar is.

 

Verwarmen met infraroodverwarming

Last but not least, infraroodverwarming. Zowat de makkelijkste en goedkoopste om te installeren. Hier kom je heel snel in het zelfde vaarwater als een elektrische radiator. Lage aanschafkost, veel vrijheid over waar je hem neerzet… maar een hoog energieverbruik en minder geschikt als hoofdverwarming. Infrarood is dan ook beter geschikt als bijverwarming om je veranda te verwarmen.

 

Pauwels zorgt dat je er warmpjes bijzit

Graag een veranda met verwarming of ben je toch meer op zoek naar veranda waarin je kan koelen én verwarmen? We bespreken het graag samen met jou. Kom langs of maak een afspraak en samen bouwen we jouw adembenemende, knusse, maar voornamelijk warme veranda!