Deze indrukwekkende veranda, van onze Kreativ Line Minimal, van maar liefst 70 vierkante meter wordt gekenmerkt door zijn uiterst strakke design en zijn hoge ramen. Het opzet was tweevoudig: het gezin wou meer van de tuin kunnen genieten én de bouwheer wou er een werkkamer om zijn cliënteel te ontvangen.

Strak design

Met zijn hoge ramen en zeer fijne strakke aluminiumprofielen is het onmiddellijk duidelijk waarom dit verandatype in het gamma van Pauwels Veranda’s Ramen en Deuren tot de productlijn ‘Kreativ Line Minimal’ behoort. Het opzet is minimalistisch, strak en eigentijds. Vanbinnen zijn er zo weinig mogelijk profielen zichtbaar.

“ De hele dakstructuur rust op horizontale stalen balken, en niet op de ramen. Haal al de glaspartijen weg, en het dak blijft gewoon staan.”

De horizontale profielen zitten dan ook weggewerkt in de vloer en het plafond, zodat enkel de verticale zichtbaar zijn. Die zijn dan ook nog eens uiterst verfijnd, waardoor het geheel volledig uit glas lijkt te bestaan.“Bij een dergelijke minimalistische constructie komt het er vooral op aan een degelijke stabiliteitsstudie te maken”, aldus Nico Flamez van Pauwels Veranda’s Ramen en Deuren. “De hele dakstructuur rust op horizontale stalen balken, en niet op de ramen. Haal al de glaspartijen weg, en het dak blijft gewoon staan.”

Wanneer de hoek openschuift schept dit een enorm ‘buitengevoel’.

Het verlaagde plafond in combinatie met de hoge ramen van 3 m, geeft van binnen uit een knap visueel effect, waarbij het lijkt alsof de ramen eindeloos de hoogte in gaan. Een andere bijzonderheid is het schuifraam dat zich op een hoek van de leefruimte bevindt.

Wanneer de hoek openschuift schept dit een enorm ‘buitengevoel’. Ook bij de schuiframen zijn de aluminium profielen amper 2 cm breed, waardoor ze – in tegenstelling tot de meeste schuiframen – visueel nauwelijks te onderscheiden zijn.

Licht en warmte

Overal werd tweevoudige hoogrendementsbeglazing gebruikt, met een isolatiewaarde van 1.0. Omdat de veranda zuidgeoriënteerd is, werd gekozen voor een volledig gesloten dak. Op die manier komt er tijdens de zomermaanden, wanneer de zon op haar hoogste stand staat geen warmte binnen via het dak en blijft de temperatuur in de veranda bijzonder aangenaam. Dankzij de hoge ramen moet de veranda op geen enkel moment van het jaar aan lichtinval inboeten.

De afwatering zit volledig onzichtbaar en geluidloos weggewerkt tussen de ramen en de gevel van de woning.

Het volledige dak heeft overigens een isolatiewaarde van maar liefst 0.13, of acht keer beter isolerend dan de hoe dan ook al superisolerende beglazing. Net zoals de rest van de profielen werd ook de kroonlijst minimaal gehouden. Waar een klassieke kroonlijst gewoonlijk om en bij de 25 cm meet, is deze hier amper 13 cm. De afwatering zit volledig onzichtbaar en geluidloos weggewerkt tussen de ramen en de gevel van de woning.

Bron: Viva Veranda