Het huis van de toekomst richt zich op mens en milieu. Daarom is duurzaam wonen het nieuwe normaal. Dit pas je dan best toe zowel bij het ontwerp als tijdens de bouw, verbouw, renovatie of sloop. Uiteraard moet je ook duurzaam denken bij de aanbouw van je Pauwels veranda. Niet alleen het milieu heeft baat bij duurzaam wonen. Het is ook interessant voor je portemonnee! Wij vertellen je in dit artikel hoe je zo duurzaam mogelijk kan wonen. 

Minimalistische aluminium veranda met grote ramen
KREATIV LINE minimal

Zorg voor goede isolatie van je woning

Je woning is pas echt duurzaam wanneer in de winter de warmte niet snel ontsnapt en je in de zomer de warmte kan buiten houden. Hoe je dit doet? Door je woning goed te isoleren natuurlijk! Er zijn tal van manieren om je woning te voorzien van goede isolatie. Denk bijvoorbeeld aan dubbele beglazing, dakisolatie en vloerisolatie.

Keuze van het isolatiemateriaal

Hoe weet je nu welk isolatiemateriaal je moet kiezen om zo duurzaam mogelijk te wonen? Op de verpakking van het materiaal staat een R-waarde aangegeven. Hoe hoger deze R waarde is, hoe beter het materiaal isoleert. Natuurlijk wil je zo duurzaam mogelijk isoleren. Daarom kies je best voor natuurlijke isolatiematerialen zoals hennep, vlas of schapenwol. De prijs ligt hiervoor wat hoger, maar je kunt er ook veel meer mee besparen op lange termijn. Goede isolatie is echter een investering die zich al na een aantal jaar zal terugverdienen via je energierekening. En met de steeds stijgende energieprijzen in het achterhoofd, klinkt dat als muziek in de oren!

Hoeveel bespaar je ongeveer op jaarbasis als je goed isoleert?

  • Dubbele beglazing bespaart je jaarlijks minstens € 300
  • Dakisolatie bespaart je jaarlijks ongeveer € 400
  • Vloerisolatie bespaart je jaarlijks ongeveer € 100

Je veranda isoleren

Kies je voor een aanbouw met plat dak of een aanbouw met een glazen dak? Dan moet je ervoor zorgen dat de overgang naar de buitenmuren van je woning goed geïsoleerd zijn én een vochtwering hebben. Doe je dat niet dan heb je kans op schimmel. Een veranda isoleren doe je het beste met hoogrendementsglas. Dit isoleert twee tot drie keer beter dan gewoon of dubbel glas. Wil je ook in de winter een aangename temperatuur hebben in je veranda? Dan kies je best voor vloerisolatie die minimaal 6 cm dik is.

Ventilatie en verluchting

Een goed ventilatiesysteem is heel belangrijk. Het voert vervuilde en vochtige lucht af en brengt verse lucht binnen. Zo vermijd je dat CO2, vocht en schadelijke stoffen je woning binnendringen. Dit geldt ook voor je veranda! Als je veranda niet goed verlucht is, kunnen er vochtproblemen ontstaan. Dat kan zich uiten in condens op de ramen en overlast van schimmels. Hier kan je de meest voorkomende verluchtingsmethodes vinden:

  • Natuurlijke verluchting via een dakvenster of open ramen
  • Verluchting via ventilatieroosters
  • Mechanische ventilatie

Duurzaam wonen? Gebruik de natuur

Je ziet het steeds vaker: gebouwen met een groendak of een groene gevel. Al is dat laatste wat zeldzamer. Een groendak of gevel maakt je woning niet alleen bijzonder levendig, het biedt ook nog meer voordelen zoals geluids- en thermische isolatie, luchtzuivering en biodiversiteit.

Daarnaast kan je om duurzaam te wonen ook regenwater recupereren via een regenwaterput. Wie trouwens een nieuwe woning bouwt of (groot) verbouwt, is verplicht om een regenwaterput te installeren. Dit is heel goed voor het milieu. Zo gebruik je bijvoorbeeld regenwater als toiletspoelwater. Je verbruikt op deze manier geen drinkbaar water aan onnodige zaken. Wil je van het water van je regenwaterput kunnen drinken? Dan moet je nog een speciale filter plaatsen.

modern
KREATIV LINE modern

Duurzaam wonen met zonnepanelen voor je veranda

Kiezen voor zonnepanelen op je veranda is een slimme keuze. Dit omdat je veranda hoogstwaarschijnlijk naar de zon gericht staat. Hierdoor kan de installatie optimaal renderen. Onze Kreativ Line is uitermate geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen

Tips voor duurzaam te (ver)bouwen

Begin je van nul te bouwen? Hou dan zeker bovenstaande zaken in je achterhoofd! Een veranda aanbouwen op een duurzame manier kan! Onze specialisten helpen je graag bij het uitwerken van je ontwerp.

Denk bij duurzaam wonen zeker nog aan het volgende tips:

  • Houd in de ontwerpfase al rekening met de gewenste technische levensduur van je huis en veranda. Kies in je ontwerp voor milieuvriendelijke bouwwijzen en materialen.
  • Pas duurzame technieken toe en bespaar zo op energie- en materiaalgebruik.
  • Pas maatregelen toe die tijdens het gebruik van je huis leiden tot energiebesparing. Minder energieverbruik betekent ook lagere energielasten.
  • Zorg dat je veranda goed geïsoleerd is met het juiste type glaswerk en voorzie goede ventilatie.

Jouw veranda op een duurzame manier laten bouwen?

Zit je nog met vragen of wil je starten met de aanbouw van je nieuwe veranda? Als verandaspecialist met meer dan 50 jaar ervaring staan we voor je klaar! Maak een afspraak in onze showroom of we komen vrijblijvend bij je langs voor advies aan huis.