Definities en misvattingen

Volgens Van Dale is een veranda “een open of met glas gesloten uitbouw aan een woning”. Het Vlaams woordenboek ziet het wat lyrischer en spreekt over “een glazen of alleszins doorzichtige aanbouw aan een huis, waarin men ’s winters kan zitten en kamerplanten kan zetten”. Dat een veranda (het woord komt waarschijnlijk van het Bengaalse barandah) een uitbouw is die ofwel open of van glas is en aan een woning gebouwd wordt, lijdt volgens de talloze definities op het internet geen twijfel.

Het Vlaams woordenboek voegt er voor de duidelijkheid aan toe: “Niet te verwarren met een serre: een losstaand glazen of alleszins doorzichtig gebouw waarin men bijvoorbeeld tomaten kweekt.” En dan een zinnetje dat moet verklaren waarom we blijkbaar enkel ’s winters in onze veranda zitten: “s Zomers wordt het in de veranda snikheet; hij of zij had beter aan de noordelijke kant gehangen.”

Er bestaat duidelijk twijfel over het geslacht van een veranda, maar niet over het feit dat het er ’s zomers snikheet is. Uiteraard is dat, zoals de meeste elementen die we in definities van het woord veranda terugvonden, een grove misvatting die hardnekkig zijn plekje in het woordenboek blijft verdedigen. Vroeger bestond een veranda inderdaad uit een onderbouw waarop een hellend dak met beglazing werd geplaatst. De vroegere veranda’s waren vaak slecht geïsoleerd en werden dikwijls overdreven warm in de zomer. In de winter was het dan weer erg moeilijk om ze op een zuinige manier te verwarmen. Een veranda was dus vooral leuk in de tussenseizoenen.

Een meerwaarde voor je gezin

Die trend is de voorbije jaren compleet omgeslagen. De meeste veranda’s worden geplaatst met een gedeeltelijk gesloten dak, waarin eventueel een glaspartij wordt voorzien. Die trend wordt niet alleen door esthetische overwegingen ingegeven, maar ook omwille van het isolatiecomfort. Omdat beglazing en isolatie in het voorbije decennium razendsnel geëvolueerd zijn, is ook het oude zeer van een veranda die te heet is in de zomer en te koud in de winter van de baan. Het hele jaar door kunt u genieten van een aangename ruimte met natuurlijk licht en een prachtig zicht op uw tuin.

Net zoals veranda’s zijn veranderd, is ook de manier waarop we leven de voorbije jaren drastisch veranderd. En een veranda kan daar een cruciale rol in spelen. Of het nu een goed doordachte of zelfs noodzakelijke uitbreiding van je woning is, een speelkamer voor de kinderen, een leefkeuken met een prachtig zicht op de tuin… als het ontwerp goed zit, je de stijl en de materialen zorgvuldig kiest en daarin goed begeleid wordt, zodat ze aan al je wensen voldoen, is een veranda op vele vlakken een meerwaarde voor je woning én voor je gezin: mooi, comfortabel, gezellig, helder en sfeervol.

Een meerwaarde voor je woning

Dat een veranda veel meer is dan “een open of met glas gesloten uitbouw aan een woning”, blijkt ook uit het feit dat heel wat gemeentelijke autoriteiten (Dienst Ruimtelijke Ordening) de hedendaagse veranda’s vaak niet meer als dusdanig classificeren. Veel veranda’s worden door de overheid gezien als uitbreidingen van de woning. En dat is ook wat een veranda vandaag de dag is: een volwaardige, extra ruimte die zowel vanbinnen als aan de buitenkant perfect geïntegreerd is in de woning.

Het verouderde concept, zoals we dat nog terugvinden in de woordenboeken, heeft duidelijk afgedaan. Het is hoog tijd voor een nieuwe definitie van het woord veranda. Wat dacht je van: “Een esthetisch en energievriendelijk aangebouwd bijgebouw in lichte constructie, waarvan minstens één gevel bestaat uit beglaasde, al dan niet opengaande delen en waarvan de dakopbouw volledig of gedeeltelijk gesloten of beglaasd kan zijn”?

Bron: VivaVeranda